Chiari

Chiari malformatie type 1 (Chiari)[kie-ja-rie] is een structurele afwijking aan de achterkant van de hersenen en de schedel. Normaal gesproken biedt een groot gat in de schedelbasis de verbinding tussen de hersenen en het ruggenmerg. Dit verbindingspunt is omgeven door vloeistof die vrij kan bewegen tussen het hoofd en de wervelkolom. Bij iemand met een Chiari wordt de achterkant van de hersenen (de kleine hersenen) door deze opening naar beneden gedrukt, waardoor er druk op het ruggenmerg ontstaat en die vloeiende beweging tussen het hoofd en de wervelkolom wordt beperkt. Die druk leidt tot een breed scala aan symptomen, waarvan de meest voorkomende hoofdpijn en nekpijn zijn, die doorgaans erger worden bij inspanning (lichaamsbeweging, hoesten, niezen en zelfs lachen)

Bij de pijl zijn de kleine hersenen te zien die door het achterhoofdsgat zijn gezakt.

De behandeling van Chiari: Mocht een operatie nodig zijn dan krijgt de patiƫnt een decompressie operatie. Zoals de naam al doet vermoeden, is het doel van deze procedure om de druk op het ruggenmerg veroorzaakt door de kleine hersenen te verminderen of te elimineren. Bijna alle patiƫnten die decompressiechirurgie ondergaan, ervaren een gedeeltelijke of totale verbetering van hun symptomen, met zeer weinig risico. Er wordt dan een stukje schedel verwijderd, het hersenvlies wordt geopend om een extra stukje hersenvlies er in te zetten zodat de kleine hersenen wat meer ruimte hebben.

Zjuul heeft een slechte flow van de hersenvloeistof. Dit is doordat de kleine hersenen de opening van het achterhoofdsgat afsluit.

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch